Dodjelom nagrada sutra se zatvara Sarajevo Film Festival

Dodjelom nagrada sutra će na svečanosti u Narodnom pozorištu biti spuštena zavjesa na 21. izdanje ovogodišnje najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala.

Devetodnevna filmska čarolija ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259   ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film, najbolju glumicu i najboljeg glumca te Specijalna nagrada žirija.

Srce Sarajeva za najbolji film bit će dodijeljeno i za Takmičarski program – kratki film, a u okviru programa Takmičarski program dokumentarni film Srce Sarajeva za najbolji film i Specijalna nagrada žirija.

Tu su i partnerske nagrade – Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje za najbolji film iz Takmičarskog programa dokumentarnog filma koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Potom nagrada EDN Talent Grant, ustanovljen kroz saradnju Sarajevo Film Festivala i Evropske dokumentarističke mreže u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina CICAE nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa igranog filma. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike.

CINEUROPA nagradu dodjeljuje Cioneuropa portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima i to filmu koji, osim što neposredno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje evropskog dijaloga i integracije.

Također, na svečanosti u Narodnom pozorištu bit će proglašena i nominacija sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2015. za kratki film. Pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije EFA za najbolji kratki film.

Ujedno, bit će  dodijeljena i Nagrada publike.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.