IS uništio samostan iz petog vijeka

Ekstremistička organizacija Islamska država uništila je sirijski katolički samostan iz petog vijeka u središnjem dijelu Sirije, saopćio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

– IS je jučer (četvrtak) uništio samostan Svetog Eliana u el-Karijatajnu – mjestu u pokrajini Homs koji su zauzeli džihadisti 5. augusta.

– Oni su buldožerima uništili samostan pod izgovorom da ga obožavaju ljudi koji vjeruju u drugog boga – rekao je za novinsku agenciju AFP Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija.

Ultra-radikalna grupa je postavila na internet slike samostana i buldožera koji rade na uništavanju dijelova lokacije.

Samostan, koji nosi ime sveca iz Homsa, kojega su ubili Rimljani zbog odbijanja da se odrekne kršćanstva, bio je mjesto hodočašća i dijaloga među religijama u el-Karijatajnu, simbolu koegzistencije kršćana i muslimana.

Na dan osvajanja el-Karijatajna, IS je oteo najmanje 230 ljudi, od kojih su deseci kršćana. Prema Opservatoriju, 48 ih je oslobođeno, a 110 je odvedeno u uporište IS-a, u Raku (na sjeveru). Ostaje nepoznata sudbina ostalih 70 osoba.

U maju su tri maskirana čovjeka otela sirijskog katoličkog svećenika, oca Jacquesa Murada, dan nakon zauzimanja antičkog grada Palmira, u blizini ovog mjesta.

Organizacija IS je u Siriji već uništila niz crkava i svetih mjesta koje smatra jeretičkim.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*