U Mostaru se sastali Čović i Dodik: Razgovor o predstojećim obavezama

Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović, u mostarskom restoranu Romanca, na radnom ručku je ugostio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja Anadolu Aency.

Dvojica predsjednika, kako su kazali u izjavi za medije, razgovarali su o brojnim temama vezanim za ustrojstvo zemlje.

Čović je iskazao zadovoljstvo što je mogao ugostiti predsjednika Dodika, koji je, kako je naglasio, i njegov dugogodišnji prijatelj.

„Naravno da sam ga upoznao sa situacijom u Federaciji BiH, o onome kako ja to vidim u BiH, a on mene o aktivnostima koje vodi kao predsjednik Republike Srpske. Uglavnom imamo usuglašene stavove oko velikog broja pitanja iz naše budućnosti, jer uglavnom smo razgovarali o onome što je budućnost BiH i onog što bismo mi trebali raditi u narednih godinu-dvije dana”, kazao je predsjednik Čović.

Današnji sastanak dvojice predsjednika u gradu na Neretvi, Dodik je naglasio, bio je ispunjen uobičajenim aktualnim temama među kojima je svakako i stanje o vlasti u Federaciji BiH.

„Mislim da SNSD i HDZ imaju uravnoteženi pristup svim otvorenim pitanjima, preko pitanja vezanih za presudu Sejdić-Finci, mehanizam koordinacije, pa i ovih reformskih pitanja. Tako da smo danas potvrdili tu vrstu priče”, kazao je Dodik.

SNSD, kazao je Dodik, nema namjeru da se bavi pitanjima pri strukturiranju vlasti nigdje, pa ni na nivou BiH.

„U Republici Srpskoj mi smo stabilizirali institucije i one rade u punom opsegu. Što se tiče BiH i strukture vlasti, očigledno da postoje određeni zastoji. Vlast nije pokazala određenu sposobnost. Velike najave, veliki uspjesi gotovo su se razbili o nesposobnost te strukture da tamo nešto napravi. I, mi ne želimo da tamo ulazimo i da budemo dopuna. SNSD će ući ako ima partnere, kao što je HDZ, koji bi radili na strateškim pitanjima, koji trebaju da definiraju i da daju tračnice kuda ide BiH, a ne da se bavimo, kao što to čini SDA, pokušajima da pribave ovoga ili onoga za svoje političke ciljeve“, poručio je Dodik.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*