Tuga izbjeglica sa beogradskih ulica

Novinari beogradskog Telegrafa proveli su dan na ulicama srbijanske metropole, u trenucima kada se spremala velika kiša, a velik broj izbjeglica nije znao gdje će se skloniti. Ovih dana beogradski parkovi i klupe bili su prepuni izbjeglica, no kiša ih je potjerala da potraže sklonište. To je ipak bilo teško postići, prenosi novinska agencija Patria.

Izbjeglice su panično pokupili svoje stvari i s uplakanom djecom u naručju spas potražili na parkiralištima obližnjih hotela. Novinari Telegrafa svjedočili su teškim slikama, očajne i preplašene djece, oca koji prebacuje kćerkicu iz jedne u drugu ruku, skriva joj glavu rukama, pokušava je sakriti od kiše…

“Nemamo gdje, bit ćemo na parkingu, ne znamo gdje postoji jeftin hotel, novca nemamo”, ispričao je jedan mladić, sretan jer je uspio pobjeći od kiše, dok ostatak njegove porodice leži na tlu, omotan dekama.

Većina izbjeglica stajala je ispod drveta, jednostavno se nisu imali gdje skloniti. To se ubrzo pokazalo kao nikakvo rješenje, budući da je kiša počela sve jače padati, pa su roditelji s djecom počeli istrčavati dalje.

Stotine izbjeglica na parkingu kod dolaznog perona na stanici, deke raširene po zemlji, kao i hrana, odjeća i ostale stvari. Torbe i vrećice objesili su na krov parkinga i po šipkama, a iako je situacija grozna za gledati, oni su ipak sretni, samo zato jer su na suhom.

“Mi smo ovdje, neki su otišli preko ulice, tražeći bolje sklonište. Ovdje se krijemo, jer kiša pada gotovo svaki dan. Imamo deke, pa nam nije hladno, a i navikli smo već”, rekao je jedan od izbjeglica koji se tamo nalazi sa ženom i djetetom.
(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*