Uspjeh mladih i obrazovanih ljudi: SIM kartice u mobitelima građana BiH i regije proizvedene u Gračanici

Korisnici usluga sva tri telekom operatera iz Bosne i Hercegovine i susjednih država u svojim mobilnim telefonima koriste SIM kartice proizvedene u Gračanici. Cilj mladih stručnjaka koji rade na njihovoj proizvodnji je proširiti tržište i u ostalim dijelovima Evrope, piše Anadolu Agency (AA).

Sprat zgrade, u kojoj je smještena firma koja je pod velikim mjerama osiguranja, predviđen je za sklapanje RFID čitača kartica, odnosno čitače za automatsku identifikaciju, a drugi za proizvodnju rješenja za SIM i pametne kartice. Tu se vrši tzv. personalizacija kartica, a to je posljednja faza u proizvodnji i podrazumijeva unos podataka na kartice čime one dobivaju svoj identitet. Zbog visokih kriterija, mali je broj kompanija koje se mogu baviti ovim poslom i trenutno u svijetu posluje njih 12.

“Radimo sa telekomima i sektorom osiguranja u sferi informacionih tehnologija, a proizvodimo i bankarske kartice. Naši inženjeri su prošli edukaciju u naprednim evropskim i azijskim državama. Neke od pretpostavki uspjeha su predanost u radu, namjera i vjera u sebe da možete uspjeti. Bosna i Hercegovina ima dovoljno kapaciteta da zadovolji te zahtjeve”, rekao je Esmir Mujić, regionalni menadžer prodaje u gračaničkom pogonu ˝”Elateca”, koji je sastavni dio istoimene njemačke grupacije.

Mujić je rekao da rade sa najsavremenijim mašinama, te da je trenutni kapacitet dva miliona SIM kartica na godišnjem nivou. Na domaćem tržištu, kaže, nemaju konkurenciju.

“Naša konkurencija je Zapadna Evropa. Imamo čitač koji zadovoljava različite tehnologije, a koji se ne proizvodi nigdje u regiji”, izjavio je Mujić.

Amer Alić, montažer elektronske opreme, pojašnjavajući tok proizvodnje čitača, rekao je da kada dođe na posao dobije radni nalog, pločice, plastično kućište, USB kabl i naljepnice. Kada ih montira, kaže da zavrne kućište i na njega zalijepi etiketu, zatim ga priključuje na računar i programira, a onda pakuje.

“Čitači se sklapaju za otprilike dvije minute, dok za neke treba i po pet minuta. Trenutno proizvodimo četiri vrste čitača i sve što radimo izvozi se u Njemačku”, rekao je Alić, dodajući da je za ovaj posao neophodno poznavanje elektronike i informatike.

Paša Delić jedna je od radnica i trenutno radi na poslovima pakovanja proizvoda.

“Ovdje se pružaju brojne mogućnosti za razvoj i napredovanje, što je primijetno i u mom slučaju. Radim na pakovanjima, ali se obučavam i za kodove”, kazala je Delić.

Da je riječ o prosperitetnoj proizvodnji, potvrđuje podatak da je trenutno uposleno 16 osoba, dok se očekuje da će do kraja godine na ovim poslovima raditi i do 60 novih radnika.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*