Neophodna bolja zaštita granica EU od vala izbjeglica

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc zahtijeva bolju zaštitu vanjske granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute, radi smanjenja talasa azilanata.

Kurc je naveo pet prijedloga za savladavanja azilantske krize i borbu protiv krijumčara ljudi, a prvi prijedlog je efikasnija borba protiv “Islamske države”.

Izbjeglice bi, prema njegovim riječima, trebalo da dobiju punu zaštitu što bliže svojoj domovini.

“Moramo učiniti više na licu mjesta i uspostaviti prihvatne centre za izbjeglice koje bježe od terora”, rekao je Kurc za bečki dnevnik “Austrija”.

On je naglasio da je neophodno da izbjeglice svoje zahtjeve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porijekla ili susjednim državama.

“Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji – žene i deca, ranjeni ostaju”, ukazao je Kurc.

On se založio i za kvotu za raspodjelu izbjeglica u EU.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je još jednom preduzela korake za bolju raspodjelu, što u potpunosti podržavam”, naveo je šef austrijske diplomacije.

On je svoj prijedlog uputio šefu evropske diplomatije Federiki Mogerini pred konferenciju o zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču.

“Potrebna je vanjskopolitička inicijativa EU za borbu protiv uzroka, prije svega terorizma “Islamske države”. EU mora prikazati veću aktivnost i tempo”, smatra Kurc.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*