Inzko: Referendum treba ostaviti po strani i baviti se problemima građana

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko rekao je kako građani BiH ne trebaju strahovati od novih sukoba. Incko je u kontektsu najavljenog referenduma u Republici Srpskoj rekao da RS ima pravo na raspisivanje referenduma, ali samo o pitanjima koja su u njenoj nadležnosti, što nije slučaj s najavljenim referendumom o pravosuđu.

“Najavljeni referendum je krajnje ozbiljna stvar. Ako do njega dođe, to će biti inicijativa koja prijeti da destabilizuje zemlju na štetu svih, i to baš u vrijeme kada je potrebno svu energiju usmjeriti na reformski program. Republika Srpska ima pravo na referendum – ali samo o pitanjima koja su u njenoj nadležnosti. Ovo svakako nije slučaj što se tiče predloženog referenduma, jer on predstavlja jasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, budući da se bavi pitanjima koja ne spadaju u nadležnosti Republike Srpske”, rekao je Inzko u intervjuu za Klix.ba.

On je istakao da apsolutno nema sumnje da je Narodna skupština RS usvojila odluku koja izlazi iz okvira njenih nadležnosti uprkos ranije upućenim jasnim upozorenjima od strane međunarodne zajednice da to ne čini.

“Glasanje protiv suštinskih dijelova Opšteg okvirnog sporazuma za mir u najmanju ruku je neodgovorno i može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ja i dalje imam potrebne instrumente da osiguram poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir”, dodao je Inzko.

Kako je istakao visoki predstavnik Valentin Inzko referendum treba ostaviti po strani i umjesto gubljenja vremena i energije na neustavne inicijative koje neće dovesti do promjena, političari koji su ga najavili trebali bi se usredsrediti na stvarne potrebe građana BiH čije stavove, kako govore, zastupaju.

“Stvarne potrebe su unapređenje socioekonomske situacije, sa fokusom na stvaranju prilika za zapošljavanje”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima postoje drugi načini djelovanja za one koji su istinski zainteresovani za unapređenje pravosuđa, kao i prostor za to.

“Unapređenje i jačanje pravosuđa na svim nivoima apsolutno je moguće kroz nadležne institucije. Ono što ne možemo dopustiti jeste slabljenje pravosudnih institucija, posebno onih koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije. To ne bi podržala ni međunarodna zajednica niti javnost koja želi da vidi korumpirane zvaničnike pred licem pravde”, dodao je Inzko.

 

(NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*