Očekuje se novi val: 7.000 žena, djece i bolesnih prebačeno u Srbiju

Potresne slike koje proteklih nekoliko dana pristižu s makedonske granice stvorile su pritisak na vlasti u Makedoniji, koje su odlučile djelomično otvoriti granicu kako bi najugroženiji među izbjeglicama mogli nastaviti svoj put prema Evropi, prenosi NAP.

Jučer i prekjučer vozovima su u Srbiju prebačene hiljade izbjeglica, a Tanjug javlja kako je u noći sa subote na nedjelju u južnu Srbiju ušlo najmanje 7.000 izbjeglica, prvenstveno bolesnih muškaraca te žena i djece.

UNHCR je potvrdio tu informaciju, dodajući kako se očekuje novi dolazak velikog broja izbjeglica. Usto, UNHCR navodi kako je od makedonske vlade dobio garancije da će “granica biti otvorena za izbjeglice koje bježe od sukoba u zemljama iz kojih potiču”.

Na srbijanskoj strani granice, UNHCR sarađuje s lokalnim vlastima i humanitarnim organizacijama kako bi osigurao smještaj i hranu za one koji pristižu, ali vlada nestašica sredstava, uključujući “pokrivače, deke, šatore i prostor za smještaj”, navodi se u saopćenju koje prenosi AFP.

Na situaciju je reagirala i Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), koja je pozvala na “veću podršku desetinama hiljada ugroženih izbjeglica koje ulaze u Europu preko Zapadnog Balkana”.

“Neophodan je viši nivo saradnje i zajedničkog napora, kako bi se podmirile humanitarne potrebe ugroženih”, ističe IFRC.

(Oslobođenje/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*