Od 15 do 20 hiljada penzionera će protestovati ispred zgrade Vlade FBiH

Protesti penzionera bit će održani 29. septembra i to je konačna odluka, a već teku ubrzane pripreme u vezi s organizacijom, kazao je za Klix.ba potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Protesti će biti održani u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, u Zenici i Bihaću, dok će centralni protesti biti održani ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

“Protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH počet će u 11 sati s tim što ćemo se početi mnogo ranije okupljati. Očekujemo 110 autobusa s teritorije entiteta Federacija BiH”, kazao je Rapa.

Istakao je da će se, prema podacima kojim trenutno raspolaže Savez udruženja penzionera FBiH, samo u Sarajevu protestima priključiti od 15 do 20 hiljada penzionera.

Rapa je vidno razočaran u politiku premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića koji se nije očitovao u vezi sa zahtjevom za sastanak koji je Vladi FBiH uputio Savez udruženja penzionera FBiH.

“Uputili smo pismo Vladi FBiH u kojem smo tražili da nas premijer FBiH primi i da ga upoznamo o tome kakvu smo odluku donijeli i da tražimo od njega da Vlada FBiH udovolji našim zahtjevima kako ne bismo morali organizovati proteste. Međutim Vlada FBiH se oglušila o naš zahtjev”, rekao je Rapa.

Dodaje da su u pismu dali jasan rok izvršnoj vlasti u FBiH u vezi sa sastankom, te da su, s obzirom na to da je Vlada FBiH na čelu a Novalićem odlučila ignorisati njihov zahtjev, nastavili organizaciju protesta.

“Pripreme vršimo isto kao da će sutra biti održan protesti. Mi od Vlade FBiH ne dobijamo ništa, čak niko neće da nas primi i zbog takvog odnosa vlasti mi definitivno idemo u proteste”, kazao je Rapa.

Istakao je da bi do obustavljanja protesta moglo doći samo ukoliko Vlada FBiH ispuni sve njihove zahtjeve.

“Ako ih ne ispuni sve u paketu mi idemo na proteste. Nećemo pristati na priču da će jedan zahtjev ispuniti sada, a drugi naknadno. Isto tako mi nećemo pristati ni na usmeno obećanje premijera da će naši zahtjevi biti ispunjeni jer mi tražimo pismenu garanciju”, dodao je Rapa.

On je kazao da nije optimističan u vezi s ispunjavanjem njihovih zahtjeva.

“Da je Vlada FBiH imala namjeru ispuniti naše zahtjeve vjerovatno bi nas zvali da nam to kažu”, rekao je Rapa.

Penzioneri od Vlade Federacije BiH zahtijevaju da se sanira fond PIO, da se usvoji zakon o PIO s obzirom na to da sadašnji način utvrđivanja i izračunavanja penzija nije povoljan za penzionere koji su po prijašnjim zakonima ostvarili pravo na penzije, zatim da se usvoje zakoni i strategije reformi penzionog sistema, te da se izmijene zakoni o porezima i doprinosima kako bi se penzioneri oslobodili poreza.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*