Danas počinje Samit lidera Zapadnog Balkana i EU

U Beču danas počinje dvodnevni samit lidera zapadnog Balkana i Evropske unije, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, koji se općenito smatra inicijativom za nastavak procesa pridruživanja regiona Evropskoj uniji.

Samit i politički razgovori bit će održani sutra kada će biti održan i sastanak ministara ekonomije.

Civilno društvo sa zapadnog Balkana će prvi put imati istaknutu ulogu na jednom ovakvom skupu i njegov glas će prvi put čuti nacionalni lideri, kao i predstavnici EU te domaćini Berlinskog procesa, odnosno Njemačka prošle, Austrija ove i Francuska sljedeće godine.

Vijeće za regionalnu saradnju je bilo uključeno u proces pripreme Foruma civilnog društva koji traje tri dana, a počeo je jučer.

Bit će to prilika za civilno društvo da predstavi svoj rad, fokus i ambicije za naredni period. Tri su glavna cilja i to: osiguranje slobode izražavanja, otvaranje radnih mjesta i prosperitet te unaprjeđenje regionalne saradnje.

Skupovi će obuhvatati Forum civilnog društva, radionice, prezentacije i specijalnu emisiju “Okruženja” regionalnog informativnog programa, u kojoj će učestvovati premijeri Albanije i Srbije, Edi Rama i Aleksandar Vučić, kao i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Na sastanku ministara ekonomije namjeravaju se razmotriti prijedlozi za bolje investicione uslove i nove međudržavne infrastrukturne projekte.

Vijeće za regionalnu saradnju će direktno doprinijeti ovom programu svojim radom u sklopu strategije “Jugoistočna Evropa 2020” na unapređenju investicione klime, povećanju konkurentnosti sektora i praćenju kretanja u oblasti politika u regionu zapadnog Balkana.

Na marginama samita bit će održana fudbalska utakmica na visokom nivou između FK EU i FK Future EU. U sastavu FK Future EU će biti Rama, Bushati, Ahmetaj, Crnadak, Thaci, Collaku, Gruevski, Poposki, Lukšić, Vučić i Svilanović.

U timu EU bit će članice Evropske komisije, Austrija, Hrvatska, Njemačka i Slovenija, a očekuje se da će sudija biti komesar Johannes Hahn, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

 

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*