Mađarska ispalila suzavac na izbjeglice!

Šef mađarske policije kazao je u srijedu kako će poslati više od 2100 policajaca na granicu sa Srbijom dok se golemi broj izbjeglica ulijeva u države članice Europske Unije, javlja yahoo.com – Zaštita granice će biti pojačana sa 2106 dodatnih policajaca od 5. rujna – kazao je Karoly Papp.

Granicu sa Srbijom zasad čuva više od 1000 policajaca koje zovu ‘graničnim lovcima’, jer love migrante koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu provlačeći se ispod žičane ograde.

Vijest o novim graničnim lovcima objavljena je u trenutku kada je mađarska policija ispalila suzavac na grupu od najmanje 300 migranata u blizini graničnog prijelaza Roszke, gdje većina migranata ulazi u EU.

Glasnogovornik policije, Szabolcs Szenti, kazao je za AFP da je policija intervenirala nakon što su migranti pokušali napustiti prihvatilište za izbjeglice bez da su ih prije legitimirali, odnosno uzeli otiske prstiju.

Dodao je i da policija pokušava smiriti situaciju, ali da oni i dalje viču, prenosi AFP.

U utorak je u Mađarsku ušlo 2500 tisuće ljudi, što je najviše dosad. Većina ih je iz Sirije, Afganistana i Pakistana, a među njima je bilo 555 djece.

Mađarska, koja je dio schengenskog prostora, gradi ogradu uzduž svoje 175 kilometara dugačake granice sa Srbijom u pokušaju da zaustavi ulazak imigranata u zemlju.

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs izjavio je da će parlament idućeg tjedna raspravljati o tome hoće li rasporediti vojsku na južnu granicu.

– Mađarska vlada i vijeće za nacionalnu sigurnost… razmotrili su pitanje kako bi se vojska mogla iskoristiti da pomogne u osiguravanju mađarske granice i granice EU-a – rekao je Kovacs.

 

(jutarnji.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*