Naša je odgovornost da mir na Balkanu ostane trajan

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji za medije u Beču, gdje se održava Samit zemalja Zapadnog Balkana, rekla kako su šokirani informacijom da je 50 izbjeglica stradalo u Austriji, jer su došli u situaciju da se niko ne brine za njihove živote, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je kazala da joj posebno drago što se između prošle godine i danas razvila posebna dinamika saradnje u regiji u kojoj su se premijeri zemalja Zapadnog Balkana susretali i bez prisustva kancelara, razgovarali i rješavali probleme.

“Zadovoljstvo nam je da pogledamo rezultate koji su značajni za građane i koji daju nadu građanima. Ovo su emotivni momenti, ono što smo danas čuli o fomiranju omladinskog savjeta mladih Zapadnog Balkana. Sve su to inicijative koje treba da doprinesu otvaranju radnih mjesta za mlade ljude, a mi znamo da je među mladim veliko opterećenje i mi moramo da podržavamo nadu i budućnost u ovim zemljama”, rekla je Merkel.

Ona je dodala da su se zahvaljujući ovoj konferenciji približili željenim rezultatima, ali da je još rezultata pred njima i da je zbog toga važno da će u narednim godina Francuska i Italija biti domaćini ovakvih skupova.

Merkel je rekla da su danas govorili i o migracijama i da su šokirani viješću da je 50 osoba umrlo jer su došli u situaciju da niko nije brinuo za njihove živote.

“To za nas znači da pitanju migracije treba da pristupimo u evropskom duhu i da ga rješavamo zajedno”, kazala je Merkel.

Ona je istakla kako je danas u svijetu najviše izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata.

Njemačka kancelarka je rekla da je njihova odgovornost da stvore uslove u regiji da mir ostane trajan i da je potrebno pružiti zaštitu i pomoć ako neko prijeti njihovim životima.

Rekla je da su o izbjegličkoj krizi razgovarali i u kontekstu zemalja Zapadnog Balkana koje su kao tranzitne zemlje izložene posebnim izazovima.

“Kao susjedima i budućim članicama EU, naša je odgovornost da smanjenimo teret koji je trenutno na njima”,rekla je Merkel.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.