Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira, obilježit će danas u Sarajevu Međunarodni dan nestalih osoba.

Aktivnosti tim povodom planirane su ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva od 11.00 do 14.00 sati.

Ujedinjeni narodi, na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile su 30. august Međunarodnim danom nestalih osoba.

Ovaj dan neizbježna je prilika da se još jednom u godini aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i pouči javnost o vrijednosti svake informacije o nestaloj osobi.

Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obavezu da im pomogne u njihovom traganju.

U Bosni i Hercegovini ukupan broj nestalih osoba je 34 965. Još se traga za sedam hiljada osoba.

Iz tog razloga, danas se sjećamo svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje osnovno humanitarno pravo, saznale istinu o sudbini svojih najmilijih, saopćeno je iz Koordinacionog odbora za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

Prijedor: Instalacija na glavnom gradskom trgu

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” postavit će na glavnom gradskom trgu instalaciju, čiji je cilj da skrene pažnju javnosti na problem nestalih stanovnika ovog grada.

Instalacija je namijenjena građanima Prijedora, slučajnim prolaznicima, ali i članovima porodica i prijateljima nestalih osoba.

Želimo da javnosti u Prijedoru predstavimo imena svih stanovnika koji su nestali u ovom gradu i okolnim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Instalacija će pružiti informacije i o najvećim do sada pronađenim masovnim grobnicama u kojima su ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Prijedora.

Poznanici, rođaci i sugrađani nestalih osoba imat će priliku da javno upute ličnu poruku onima koje 23 godine tražimo. Poruke će moći uputiti i institucijama odgovornim za (ne)pronalazak nestalih osoba, navode iz Udruženja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*