Evropska unija saziva sve članice na sastanak o izbjegličkoj krizi

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su danas na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen, prenose agencije.

EU je suočen s priljevom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog otoka Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između granične ophodnje i krijumčara ljudima.

– Žalim zbog gubitka ovog mladog života – kazao je grčki dužnosnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu.

Hitna akcija

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, na sastanku s francuskim i britanskim kolegama u Parizu, kazao je da situacija nalaže “hitnu akciju i solidarnost unutar Europe”.

On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredne dvije sedmice sazove sastanak ministara unutrašnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministricom Teresom May.

Identifikacija izbjeglica

Inače, sljedeći redovni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. septembar.

Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti.

(RTV7/avaz.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*