Za prijavu bh. prebivališta treba imati nekretninu

Nakon što su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH usvojene u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te službeno objavljene, primjena novih odredbi i službeno je počela 29. jula.

Zbog novog zakona o prebivalištu u BiH, mnogi će izgubiti beneficije velikih gradskih sredina jer će se morati prijaviti na adresu gdje stvarno i stanuju, a ne u opštine ili kantone koje daju više pogodnosti. Za prijavu prebivališta do sada je bila dovoljna tek usmena izjava, dok je od 29. jula ove godine prijava prebivališta mnogo složeniji proces. Prema novom zakonu o prebivalištu, da bi neku adresu prijavili kao mjesto stanovanja, potrebno je da posjedujete neku od nekretnina na adresi koju navodite, ili imate potpisan ugovor s najmodavcem stana.

Prema novim odredbama, osoba koja prijavljuje prebivalište dužna je pribaviti jedan od sljedećih dokaza da ima valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi: dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu, ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje; ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu, ili posjedu stanodavca; potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižavanja objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište.

Nekoliko hiljada građana iz cijele BiH prijavljeni su u većim središtima koja često nude bolje beneficije građanima od manjih lokalnih zajednica, iako tu ne žive, a sve zbog toga kako bi mogli ostvariti mogućnost liječenja u bolnicama, kako bi se njihova djeca mogla prijaviti na neke od stipendija i sl. Provjere adrese stanovanja stručne službe vršiće u sljedećih pet godina. Oni koji ne budu imali uslove, moraće mijenjati adrese.

Ipak, novi Zakon neće u potpunosti uvesti reda kada je u pitanju mjesto prebivališta jer i dalje postoji mogućnost manipulacije.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.