Počela predizborna kampanja za predsjednika SDP BiH

Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH su na  sjednici održanoj u subotu u Sarajevu, prihvatili izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o ispunjenim uslovima za kandidature za predsjednika SDP BiH i zvanično potvrdili da pet kandidata ispunjava sve uslove. To su: Emir Đikić, Jasmin Imamović, Miro Lazović, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Kandidati za predsjednika mogu,dakle,već voditi svoju predsjedničku kampanju koja će se ogledati i u 12 predviđenih debata u bh. gradovima, a na kojima će imati priliku predstaviti svoj program članstvu u kantonalnim i regionalnim organizacijama.

Osim potvrde za kandidata za predsjednika, članovi su potvrdili i liste prijedloga kandidata za Glavni i Nadzorni odbor SDP BiH, koji će biti birani na predstojećem šestom redovnom Kongresu SDP BiH 3. oktobra 2015.godine.

Osim ovoga,raspravljalo se i o aktuelnoj situaciji u državi.Izmedju ostalog,članovi Glavnog odbora osudili su predloženi „mehanizam koordinacije“ od strane aktuelnih vlasti, koji, kao glavni cilj, ima uvođenje kantona i entiteta kao ravnopravnih državnim institucijama, što predstavlja dodatno slabljenje BiH i usporavanje evropskog puta, kao i uvod u nove ustavne promjene. “Umjesto mehanizma koordinacije, aktuelne vlasti nam nude mehanizam dezintegracije i ucjene države, kojim će kantoni ucjenjivati sve ostale, čime se u startu osporava svaka mogućnost dogovora”,poručeno je iz SDP-a.

Glavni odbor je osudio sramnu odluku susjedne Hrvatske o ulaganju prigovora na izvoz bh. mlijeka na tržište Evropske unije. Također, pozvane su domaće institucije da, umjesto iskazivanja žaljenja i čuđenja, što prije razriješe novonastalu situaciju kako bi se omogućilo da domaće mljekare svoje proizvode plasiraju i na ostala tržišta evropskih zemalja ili uvedu kontramjere prema proizvodima hrvatskog porijekla.

SDP je pozvao građane Bosne i Hercegovine da na ovaj potez Republike Hrvatske odgovore tako što će još više kupovati domaće proizvode.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*