Angela Merkel: Primite izbjeglice ili će Šengen na dnevni red

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se raspravljati o šengenskoj zoni ukoliko zemlje EU ne raspodijele izbjeglice. Ona je na taj način reagovala na zahtjev Mađarske upućen zvaničnom Berlinu da kaže kako misli da se riješi izbjeglička kriza u Evropi.

“Ako ne uspijemo da se dogovorimo u vezi s ravnomjernog prihvatanja izbjeglica, onda će svakako šengensko pitanje biti na dnevnom redu”, istakla je Merkelova.

Pitanje Šengena već je otvorila Austrija, odlukom da djelimično zatvori slobodan prolaz na granicama i uvede kontrolu, koja je u prvom redu usmjerena na kamione za koje se sumnja da prevoze izbjeglice.

“Sprovodićemo provjere na neodređeno, ispitivaćemo sva vozila za koja budemo sumnjali da kriju izbjeglice”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Prema njemim riječima, zvanični Beč nije uveo kontrole na granicama “kao nekada”.

“Ne, ne kršimo Šengenski sporazum”, dodala je Mikl-Lajtnerova.

Na autoputu u Mađarskoj prema granici sa Austrijom jutros je formirana kolona automobila u dužini od 30 kilometara, nakon što su austrijske vlasti na istočnim granicama pooštrile kontrolu vozila u kojima bi mogle da se kriju prokrijumčarene izbјeglice.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*