Kako je KGB planirao da ubije Tita

Sovjetski agenti su 50-tih godina planirali da ubiju bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija, ili otrovna kutija za nakit, tvrdio je svojevremeno viši savjetnik tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

Do pokušaja ubistva Josipa Broza, koji je Sovjetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obavještajna služba koja je prethodila Komitetu državne bezbjednosti SSSR (KGB) razradila plan za ubistvo i čak izabrala atentatora, sovjetskog špijuna koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Dmitrij Volkogonov u listu “Izvestija”.

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, u Meksiku, 1940. godine.

Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a djelovao je pod imenom “Maks”, tvrdio je Volkogonov.

Poslije Titovog “ne” Staljinu, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju.

Oni su se obratili “Maksu”, koji je zadobio povjerenje rukovodstva Kostarike i bio ambasador ove zemlje u Jugoslaviji i Italiji.

Kako se navodi u tajnom dokumentu na koji se Vokogonov pozvao u članku, bilo je planirano da “Maks” pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

„Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna”, stajalo je u dokumentu.

“Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spasen, on bi prethodno bio vakcinisan protiv kuge.”

Druge opcije su bile da se Tito ustrijeli pomoću “nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu”, kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka, ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kada se otvori, izaći smrtonosni gas.

Dmitrij Volkogonov, od koga su potekle informacije o planiranju atentata na Tita je bio ugledni istoričar i penzionisani general, koji je kasnije obavljao funkciju Jeljcinovog savjetnika.

On je istraživao nekadašnje tajne sovjetske arhive i bio je kopredsjednik zajedničkog američko-sovjetskog komiteta koji je tragao za američkim ratnim zarobljenicima u bivšem Sovjetskom Savezu.

 

(NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*