UN potvrdio: Antički Belov hram u Palmiri je uništen

Satelitski snimci potvrdili su da je glavni hram u antičkom gradu Palmiri koji je na sjeveru Sirije uništen, kazali su Ujedinjeni narodi.

I u ranijim izvještajima spominjana je eksplozija u Belovom hramu u Palmiri, koji sada drži IDIL. Abdulkarim Maamoun, direktor Ureda za starine u Siriji kazao je kako je struktura stara 2.000 godina netaknuta. No, snimci UN-ovog satelita Unosat pokazali su da skoro ništa nije ostalo.

“Nažalost, slike koje smo tražili pokazuju da je glavna zgrada hrama uništena”, rekao je Einar Bjorgo, menadžer Unosata. Dodao je kako su obližnji stubovi također uništeni.

Maamoun je rekao kako se u Belovom hramu u ponedjeljak čula jaka eksplozija, ali kako vjeruje da je većina građevina ostala netaknuta. Svjedoci su se namučili da dođu blizu ovog mjesta kako bi potvrdili štetu.

IDIL je i ranije na meti imao historijska mjesta u Iraku i Siriji, uništavajući antičke hramove i skulpture jer ih smatraju heretičkim. Prodaja antikviteta je jedan od glavnih načina finansiranja grupe.

IDIL je preuzeo Palmiru u maju. Grupa je prošlog mjeseca ubila 81-godišnjeg arheologa Khaleda al-Asaada koji je čuvao ostatke Palmire 40 godina.

Direktorica UNESCO-a Irirna Bokova rekla je kako je IDIL ubio velikog čovjeka, ali da nikada neće ušutjeti historiju.

Antički grad Palmira bio je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Sadrži monumentalne ruševine velikog grada koji je bio najvažniji kulturni centar antičkog svijeta. Umjetnost i arhitektura datiraju iz 1. i 2. stoljeća i kombinacija su grčko-romanske tehnike s lokalnom tradicijom i utjecajem Perzije. Hram sadrži više od 1.000 stubova i nekropolu sa oko 500 grobova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*