Vlada TK smatra da Polet, TTU i Aidu treba rješavati kroz Zakon o stečaju

Vlada TK na današnjoj sjednici je dala saglasnost o odobravanju finansijskih sredstava na ime uplate predujma predhodnog postupka radi ispitivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom privrednih društava Polet dd Tuzla, FO Aida Tuzla i TTU Tuzla.

Idući korak je imenovanje predstečajnih upravnika koji trebaju da počnu da rade na izvještaju i na analizi stanja u ovim privrednim društvima kako bi podnijeli izvještaj stečajnom sudiji koji treba da donese rješenje o otvaranju ili neotvaranju stečaja.

Stav Vlade je da ova preduzeća nemaju perspektivu za nastavak rada jer su im dugovanja veća od vrijednosti kapitala, pa ih treba rješavati kroz Zakon o stečaju.

Vlada je danas između ostalog usvojila Pravilnik o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za subvencioniranje kamata plaćenih po osnovu kredita u 2014/2015. Ovim pravilnikom podstiču se oni privredni subjekti koji su sredstva koristili za otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje poslovanja. Utvrđeni su i uslovi za konkurisanje na ova sredstva, u iznosu od 104.000 KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*