Sa Horskog šampionata u Ohridu: Treća nagrada za Mješoviti hor „LEGE ARTIS“ Tuzla

Mješoviti hor „LEGE ARTIS“ Tuzla, pod dirigentskom palicom, magistra Jasmina Hasića, osvojio je treću nagradu na Internacionalnom horskom šampionatu u Ohridu, održanom od 27. – 31. augusta u ovom drevnom makedonskom gradu. Ovo je četvrta nagrada koju su Tuzlaci dobili u tri godine postojanja, od kojih su sve internacionalnog karaktera.

U konkurenciji vrhunskih horova iz Evrope i zemalja u kojima se tradicija horskog pjevanja baštini i više od jednog vijeka, tuzlanski hor je izvedbom svog repertoara pokazao da je spreman za velika takmičenja i nagrade.

Konkurenciju u kojoj su nastupili Tuzlaci, činili su elitni horovi iz Bjelorusije, Poljske, Mađarske, Turske, Finske, Njemačke, Hrvatske, od kojih su gotovo svi profesionalni, a većina i akademski horovi. Na sceni Diamond Halla u hotelu Gorica u Ohridu, u kojoj je održano takmičenje, Mješoviti hor „Lege Artis“ iz Tuzle premijerno je izveo oratorij Vatroslava Lisinskog „Cum invocarem“ u kojoj je kao solistica nastupila sopranistica Aleksandra Veselić uz klavirsku pratnju Fikreta Piskavice.

Horove je na Šampionatu ocjenjivao petočlani žiri u sastavu: Magdalena Lipska, dirigentica iz Poljske, dirigent, kompozitor, univerzitetski profesor Zapro Zaprov, bugarska dirigentica Darina Chakarova, dirigentica Dora Halas, te Aljoša Novaković, dirigent prijedorske „Vile“.

Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla će organizovati audicije za nove članove za sva četiri glasa, početkom oktobra mjeseca. Svi koji budu zainteresovani da se priključe našem veselom karavanu, potrebno je da se prijave na mail društva ug.gudla@gmail.com ili informišu putem web stranice www.legeartis.ba.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*