VSTV: OSCE-u treba dozvoliti uvid u spise Tužiteljstva BiH?

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH sutra će donijeti zaključak o dopisima koje je dobio nakon što je Tužilaštvo BiH odbilo da OSCE izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina. VSTV o uvidu u spise ima drugačije mišljenje od Tužiteljstva.

Članovi VSTV-a smatraju da je zahtjev OSCE-a da izvrši nezavisnu analizu predmeta ratnih zločina Tužiteljstva i Suda BiH u skladu sa njihovim i mišljenjem Suda BiH iz novembra 2006. godine, prema kojem se OSCE-u dozvoljava uvid u spise, dok je odluka Tužiteljstva ostala sporna.

U dopisu Kolegija tužitelja navedeno je da se pristup spisima po zahtjevu OSCE-a ne odobrava, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

Za vrijeme diskusije čula su se mišljenja da je Tužiteljstvo trebalo udovoljiti OSCE-ovom zahtjevu, posebno nakon najave glavnog tužitelja Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je u maju posjetio VSTV, da će britanski pravnik Džoana Konor izvršiti nezavisnu analizu u periodu od 17. avgusta do 4. septembra.

Ističući da je cilj ove analize bio poboljšanje kvaliteta i efikasniji rad u predmetima ratnih zločina, član Vijeća Goran Nezirović smatra da nije korektno ako Bramerc i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović u međuvremenu nisu kontaktirali i precizirali termin, s obzirom na to da je period godišnjih odmora.

Ipak, Nezirović smatra da odgovor Tužiteljstva nije korektan, dodajući da prigovori o njegovom radu stižu i od Pravobranilaštva BiH i političke vlasti, te da je povjerenje građana u rad ovog tijela na veoma niskom nivou.

“Sve su to razlozi da bude provedena nezavisna revizija i da se revidira Strategija o procesuiranju ratnih zločina. Bojazan Tužiteljstva o ugroženosti nezavisnosti može se izbjeći bez detaljnijeg uvida u spis, odnosno zaštitom prava žrtava. Negiranje uvida u spise daje razloge za dalje prisustvo OSCE-a na našim prostorima”, smatra Nezirović.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*