Susret Čordaš – Jović: Što prije formirati komisiju za izbjeglice BiH

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Predrag Jović konstatovali su da je potrebno što prije formirati komisiju za izbjeglice Bosne i Hercegovine, kako se ne bi dodatno usporavala realizacija pripremljenih projekata za trajno rješavanje problema raseljenih.

Informišući Jovića o trenutnom statusu projekata koji se provode u Republici Srpskoj, Čordaš je rekao da se u 15 opština provodi projekat “CEB dva” čijom će realizacijom biti stavljena tačka na kolektivne vidove smještaja u Republici Srpskoj.

Većina opština pripremila je projekte i u toku je potpisivanje sporazuma o saradnji i pratećih odluka, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Čordaš je podsjetio i na realizaciju Regionalnog stambenog programa, čija je priprema ušla u treću godinu, ali je izgradnja stambenih jedinica za prve korisnike ovog programa u Republici Srpskoj počela nedavno, nakon ispunjenja komplikovanih administrativnih zahtjeva donatora i usaglašavanja procedura.

U fazi realizacije su i projekti iz sredstava Saudijskog i OPEK fonda, a većina procedura iz nadležnosti Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica je provedena, korisničke liste proslijeđene su Komisiji za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine na verifikaciju, odabrani su projektanti za pojedine projekte, a ugovori za projektovanje čekaju potpis u Fondu za povratak Bosne i Hercegovine.

Čordaš i Jović su ocijenili da je potrebno pojednostaviti procedure koje usporavaju planiranu dinamiku i zbog kojih krajnji korisnici nepotrebno dugo čekaju krov nad glavom.

Na sastanku je rečeno da ukupna vrijednost projekata iznosi više od 200 miliona eura, te da je potrebno naći adekvatne modalitete i rješenja da se ovi zahtjevni projekti, koji iziskuju kontinuirano angažovanje svih raspoloživih kapaciteta, završe u razumnom roku.

Okončanjem započetih projekata, oko 11 hiljada porodica, nakon više od dvije decenije, trajno će riješiti stambeno pitanje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*