Smrt trogodišnjeg dječaka potresla svijet: Zvao se Aylan i znao je samo za rat i strah

U Kobaniju ne postoje plaže. U Kobaniju, još otkako je prije tri godine rođen Aylan, postoje samo bombe. Za svog kratkog života malo toga je, osim rata i straha, vidio Aylan.

Ime mu je bilo Aylan, a prezime Kurdi. Rođen je 2012. godine, u vrijeme kada je rat u Siriji već uveliko trajao.

Jučer je njegovo tijelo pronađeno na plažama u blizini turskog ljetovališta Bodrum. Bio je u majici kratkih rukava, šorcu i cipelicama, spuštenih ruku.

Njegova porodica bila je prinuđena napustiti Kobani, grad kojeg više nema. Krenuli su na put od nekoliko hiljada kilometara, ne zato što su željeli, već zato što su morali. Oni nisu imali izbora.

Nakon putovanja preko cijele Turske Aylan je sa svojom porodicom trebao još samo preći tri kilometra Egejskog mora da se domognu grčkog ostrva Kos. Hiljade izbjeglica već je prošlo tim istim putem. Ta ruta smatra se manje opasnom od nekih drugih koje izbjeglice također koriste.

Tog dana, u dva čamca, krenulo je 20-ak izbjeglica. Njih bar 12 je stradalo.

Među njima i Aylan, i još petero djece. Poginuo je i njegov brat Galip koji je imao samo pet godina. Aylanu su bile, podsjetimo, samo tri.

Ni njihova majka Rihan nije preživjela. Imala je 35 godina. Aylana, njegovog brata i Rihan identificirali su drugi članovi porodice. Isti oni koji će već sutra, vjerovatno, biti prinuđeni krenuti istim onim putem na kojem je stradao Aylan.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.