U Sarajevu sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu trebalo bi da razmatra Izjašnjenje Vijeća ministara BiH povodom prijedloga zaključaka iznesenih na prošloj sjednici Predstavničkog doma u raspravi o Informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Predstavnički dom je tada, nakon višesatne rasprave o posljedicama poplava u BiH, odlučio da se prijedlozi zaključaka koji su proistekli iz rasprave upute Vijeću ministara BiH kako bi Vijeće ministara dostavilo informaciju o mogućnosti njihove realizacije. Poslanici su tokom diskusije predložili više od 40 zaključaka.

Predstavnički dom bi trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji se odnosi na grad Mostar. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala načela prijedloga ovog zakona.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma trebalo bi da se nađe i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, čiji je predlagač poslanik Mato Franjičević, s mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te nije podržala načela za predloženi zakon.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Između ostalog, trebali bi biti razmatrani i Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2013. godinu; Godišnji izvještaj i finansijski izvještaji Centralne banke BiH za 2013. godinu; Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2013. godinu; Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2013. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora za 2014. godinu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*