Tužilaštvo BiH odbilo OSCE: Uvid u predmete ratnih zločina ugrozilo bi tajnost istraga

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zaključilo da OSCE-u  treba biti obezbijeđen pristup spisima  ratnih zločina Tužilaštva BiH kako bi obavili nezavisnu analizu. Tužilaštvo BiH : Nigdje u svijetu strani državljani ne mogu ostvarivati uvid u istrage i dokumente sa oznakom tajnosti.

VSTV je ovu odluku donio, kako je rečeno nakon sjednice, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom BiH, ali i sa njihovim prethodnim mišljenjem od 14. novembra 2006. godine.

Podsjetimo, 27. avgusta Tužilaštvo BiH nije odobrilo zahtjev Misiji OSCE-a da obavi nezavisnu analizu rada te pravosudne institucije i pristup predmetima ratnih zločina, iako su ih o tome uredno obavijestili 13. avgusta, što im je i bio zadatak nakon posjete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u maju ove godine.

Međutim, Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH smatra da bi omogućavanjem uvida u predmete ratnih zločina u fazi istrage ozbiljno bila ugrožena njihova tajnost, te povrijeđene odredbe Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona BiH, što bi predstavljalo krivično djelo.

Kolegij , koji čine svi tužioci Tužilaštva BiH, zauzeli su ovaj stav nakon odbijanja Tužilaštva da OSCE-u odobri pristup spisima predmeta ratnih zločina s ciljem obavljanja nezavisne analize.

“Uz dužno poštovanje međunarodnih pravnika, bilo čijim uvidom u predmete koji su u fazi istrage, predmete koji su pred optuženjem, informacije o svjedocima, zaštićenim svjedocima i slično, ozbiljno bi se ugrozili predmeti koji se vode i bezbjednost tužilaca i stranaka u postupku”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo ističe da nigdje u svijetu strani državljani ne mogu ostvarivati uvid u istrage i dokumente sa oznakom tajnosti, te da to može imati samo disciplinski tužilac pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH.

U saopštenju se navodi da se pružanjem uvida neovlaštenim licima u dokumente sa oznakom tajnosti čini krivično djelo, što može dati argumentaciju pojedinim političarima da je pravosuđe pod neprimjerenim uticajem.

BiH je nezavisna zemlja koja ima zakone i odredbe koje se moraju poštivati i svako drugačije postupanje predstavlja povredu zakona, navodi se u saopštenju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.