Slovenija: Novinar napisao da treba pucati na migrante

Slovenskom novinaru koji je na društvenoj mreži Twitter napisao da na migrante treba pucati kad se približe državnoj granici bit će oduzeta nagrada koju je prije dvije godine dobio za “angažman u promicanju demokratskih i europskih vrijednosti na kojima  je utemeljena Slovenija”, a prijeti mu i isključenje iz stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Novinar i publicist Sebastjan Erlah je u raspravi na Twitteru, u kojoj se pojavio prijedlog da se u Sloveniju puste samo migranti kršćanske vjere, odgovorio da bi on bio “još radikalniji” i da bi na migrante koji se približe na manje od 500 metara trebalo pucati, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost.

“Dopustiti da se granici približe na 500 metara, a sve ostalo ustrijeliti. Bog će već znati koji su njegovi”, napisao je Erlah i tako izazvao sveopće zgražanje i osudu kada su poruku prenijeli i ostali mediji.

Društvo slovenskih novinara i publicista objavilo je da je pokrenut postupak kojim će Erlahu, zbog širenja mržnje i netolerancije prema izbjeglicama, biti oduzeta nagrada “Borut Meško”, koju mu je prije dvije godine dodijelilo za “angažman u promicanju demokratskih i europskih vrijednosti na kojima je utemeljena Slovenija” i borbu protiv nepravilnosti i negativnih pojava iz prijašnjeg režima u postsocijalističkoj Sloveniji nakon njena osamostaljenja. Alternativna novinarska udruga, bliska oporbi, navela je uz to da je opredijeljena za slobodu javnog izražavanja, ali da je Erlah svojim skandaloznim navodom prešao sve norme kulturnog ponašanja.

Tridesettrogodišnji Erlah diplomirani je teolog i stalni suradnik lista “Časnik”, bliskog vjerski orijentiranoj mladeži.

Pokušaje da se izbjeglice koji bi mogli doći u Sloveniju dijeli prema vjerskom kriteriju početkom tjedna oštro je osudio ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.

Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji je Erlah član, potvrdila je u četvrtak da je pokrenula postupak njegova isključenja iz stranke, na što se on može žaliti u roku od dva tjedna.

Erlah je pak na svom blogu, ne ispričavši se za skandal koji je izazvao, za inicijativu da ga se isključi iz stranke optužio novo vodstvo stranačkog ogranka u gradiću Tržič, gdje živi, te naveo da se radi o frakciji koja bi htjela smijeniti predsjednika stranke Janšu i sve ono što je on u stranci tijekom 20 godina pozitivno napravio.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.