Na “Energi” austrijske firme prezentirale nove tehnologije

Drugog sajamskog dana Međunarodnog specijaliziranog sajma energetike “Energa 2014“ koji se u Tuzli Ured Trgovinskog savjetnika Austrijske ambasade u BiH u saradnji sa Privrednom komorom Austrije, organizovao je Austria Showcase na temu “Energetika i zaštita okoliša”.

Tehnike zaštite okoliša i obnovljive energije u budućnosti bit će posebno brzo rastuća industrijska grana, a Austrija u evropskoj usporedbi zauzima vodeću ulogu po pitanju zaštite okoliša. Mnogo preduzeća prepoznalo je tržišne i izvozne šanse te grane, a tehnologije, koje se mogu upotrijebiti za proizvodnju jeftinije i neutralne energije, zauzimaju visoki položaj u austrijskoj privredi.

Dio tih tehnologija prezentirale su firme Voith Hydro GmbH &CoKG, Siemens AG Osterreich, INGRA, Tondach, M-U-T i Schiebel.

-Austrija ima dugoročna iskustva u tehnologijama zaštite okoliša i energije, čak od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Do sada je urađeno dosta istraživanja, te ostvaren evidentan napredak u ovim oblastima. Vjerujemo da će tehnologije koje su naše firme danas prezentirale potencijalnim partnerima, unaprijediti ovu oblast u Bosni i Hercegovini – istakao je Sigmund Nemeti trgovinski savjetnik u Ambasadi Austrije u BiH.

U ime domaćih privrednika i izvršne vlasti govorili su Nedret Kikanović, direktor kantonalne privredne komore Tuzla i Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK-a.

Danas će sajamskog prezentiacijskom prostoru, od 11.00 sati tuzlanska firma Sicon Sas“ prezentirati „Uređaj za neprekidno napajanje G-TEC ITALIJA“ Modularni UPS MUST 400 (10-400) kVA i UPS NS3000 (10-30) kVA, a od 13.00 sati Kopex S.A. Poljska prezentirat će proizvodne mogućnosti firme Elgor Hansen, članice Grupe Kopex.

U 18.00 sati Tuzlanski sajam, organizator „Energe 2014“, dodijelit će priznanja i plakete izlagačima.

Sajamski prostor, danas i sutra je otvoren i za posjete građanstva, a sav prihod od prodaje ulaznica će biti doniran fondovima za građane ugrožene poplavama i klizištima.

(Promus media – PR Tiim „Sajma i Konferencije Energa 2014“.)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*