Iz autobusa oduzeta krijumčarena roba u vrijednosti 24.000 KM

U zajedničkoj akciji suzbijanja krijumčarenja robe, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Granične policije Bosne i Hercegovine otkrili su u skrivenim prostorima u autobusima robu vrijednosti 24.000 KM.

Roba je otkrivena u autobusima koji su iz Srbije ušli u Bosnu i Hercegovinu, i to uz pomoć posebne specijalističke opreme, donirane od Programa pomoći unapređenja sistema izvozne kontrole (EXBS), saopćeno je iz UIO.

Na Graničnom prelazu Rača, u autobusu banjalučke firme “Neobas”, u improvizovanom prostoru ispod stepeništa zadnjih vrata, pronađena je neprijavljena roba stranog porijekla: tene, rezervni autodijelovi i dodaci prehrani za sportiste, tržišne vrijednosti 7.000 KM.

Na putu Rača – Bijeljina, u mjestu Balatun, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvu istog prevoznika. U prostoru za prtljag i iza rezervoara pronađena je: odjeća, albumi, hrana za pčele, tržišne vrijednosti 8.000 KM. Roba nije bila prijavljena za carinski postupak.

Na putu Pavlovića most – Bijeljina, u mjestu Dijelovi, u toaletu autobusa bijeljinske firme “Semberijatransport” pronađena je neprijavljena roba za carinjenje, također stranog porijekla – riječnici engleskog jezika, tržišne vrijednosti 9.000 KM.

U svim navedenim slučajevima roba je privremeno oduzeta, a protiv počinilaca će nadležnim sudovima biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*