Mektić: Ako Mađarska zatvori koridor, migranti bi mogli krenuti ka BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je danas da je ranije bio skeptičan kada je u pitanju dolazak izbjeglica iz Srbije u BiH, ali da neke procjene sada govore da za to postoji mogućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postoje dva razloga. Dolazi hladno vrijeme, zima, neće imati izbora i neće moći boraviti u improvizovanim prihvatnim centrima. Druga stvar, postoje ozbiljne naznake da će Mađarska uspjeti zatvoriti taj koridor, i onda to realno predstavlja prijetnju da jedan dio tih migranata krene prema BiH”, istakao je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH je, kako je kazao, uradilo cjelovitu informaciju sa određenim procjenama i mogućim masovnim prilivom izbjeglica i migranata.

“Uz tu informaciju, uradili smo jedan prijedlog mjera i radnji gdje smo naveli sve institucije, pojedinačno, koje zadatke treba da urade u smislu da se ti ljudi tretiraju u BiH. Plan ima dvije komponente. Jedna je bezbjednosna, gdje mi moramo naći načina da izdefirinciramo eventualne pojedince koji mogu biti prijetnja sa stanovišta bezbjednosti, jer postoje takve mogućnosti”, pojasnio je Mektić.

Druga komponenta, kako je kazao, je humanitarna, što podrazumijeva načine kako te ljude prihvatiti i dati im ono što im po pitanju ljudskih prava pripada, od smještaja, hrane, vode, medicinske zaštite do lične higijene.

“Oni mogu predstavljati prijetnju i po javno zdravlje u BiH, i naravno da je konačno rješenje tog pitanja i problema na odluci koju treba donijeti na nivou EU. Mi želimo da budemo dio rješenja kada je u pitanju ovaj problem sa EU, ali ne vidim mogućnost da mi možemo riješiti 200.000, 300.000 ili 500.000 izbjeglica ovdje. To rješenje definitivno treba da bude na nivou EU”, naglasio je Mektić.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.