Cijene goriva u FBiH još niže

Cijene nafte na svjetskom tržištu i prošle sedmice su bile ispod 50 dolara po barelu, što je usticalo na sniženje cijena goriva u maloprodaji na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

Cijene su od jučer niže na većini benzinskim pumpi.

Kako su nam kazali u Ministarstvu trgovine Federacije BiH, zahtjevi za promjenu cijena goriva u Ministartvo su stizali tokom cijele prošle sedmice, tako da su na nekim pumpama cijene niže od petka, a na nekim od jučer, javlja Oslobođenje.

Dodali su da su distributeri cijenu snizili za pet feninga, tako da je trenutno srednja cijena goriva u FBiH 1,90 KM za litra dizela, 1,95 za benzin 95 oktana i više od dvije marke za benzin BMB98.

Podsjetimo, prije ovog pojetinjenja, cijene goriva snižene su prije 15- ak dana, u drugoj polovini augusta.

Kretanje cijena goriva u maloprodaji tokom ove godine pratilo je kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu. Cijene goriva ispod dvije marke u Federaciji BiH imali smo posljednji put u januaru ove godine, kada je cijena nafta bila na najnižem nivou u 12 mjeseci, odnosno kada se kretala između 40 i 50 dolara za barel.

Takve cijene, pet feninga više ili manje, zadržane su do kraja marta kada je cijena nafte, nakon slabog rasta, ponovo pala ispod 50 dolara, da bi nakon toga uslijedio rast cijene na svjetskom tržištu te je sredinom juna cijena barela prešla 60 dolara. U to vrijeme rasle su i cijene naftnih derivata u maloprodaji u Federaciji BiH. Nakon toga opet je uslijedio dvomjesečni pad cijene nafte na svjetskom tržištu, koja je u zadnjoj sedmici augusta zabilježila višegodišnji minimum spustivši se ispod 40 dolara za barel.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*