Krivaja otpustila 20 radnika: Vlast mora ispuniti obećanja ili će firma u stečaj

Tvornica montažnih kuća Krivaja Zavidovići danas je otpustila 20 radnika zbog nemogućnosti njihovog finansiranja nakon požara koji se dogodio u ovom pogonu te nanio višemilionske štete.

Dvadeset radnika Krivaje danas će se prijaviti na biro za zapošljavanje, a upitna je i sudbina još njih 30, kao i sudbina firme koja bi mogla otići u stečaj ukoliko predstavnici vlasti koji su boravili u fabrici i obećali pomoći ne ispune svoja obećanja.

U razgovoru za Klix.ba predstavnik Sindikata radnika Tvornice montažnih kuća Krivaja Zavidovići Vehbija Alićić je kazao kako su brojne delegacije obećale pomoći.

“Poslije požara su posjetili tvornicu i gledali u uplakane radnike. Tom prilikom su obećali pomoći, pitanje se otvorilo i direktor je tješio radnike da će ostati na poslu, ali to nije moguće finansijski izdržati s obzirom na to da tvornica ne radi kako je radila”, izjavio je Alićić.

On je dodao da je tvornica prije mjesec dana imala dobru perspektivu, a da danas nema ništa te da je u pitanju njen opstanak.

“Današnji dan je donio otkaz za 20 radnika, ako vlast ne ispuni svoja obećanja uskoro bi još njih 30 bilo otpušteno. Ukoliko sve krene tim tokom, i firma bi na kraju završila u stečaju. Obećali su i moraju što prije ispuniti ta obećanja”, dodaje Alićić.

Tvornica od dana požara do danas nije radila nijedan sat. Uviđaj je završen jučer, a pogone koji su izgorjeli u požaru su obišle i osiguravajuće kuće. Radnici trenutno rade na prespajanju struje s pogona koji je pogođen požarom.

“Nadamo se pomoći i da ćemo u što skorije vrijeme krenuti u nove radne pobjede u novoj proizvodnoj hali”, zaključio je Alićić.

Sindikat radnika nema neke posebne zahtjeve prema direktoru firme ili vlasti osim da ispune obećanja, među kojima je i to da će stotinjak radnika osigurati na godinu dana te da će imati zagarantovanu plaću.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.