Hrvatska predsjednica sa Čovićem i Izetbegovićem razgovarala o prilivu izbjeglica

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović. Predsjedatelj Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informirali su predsjednicu Grabar-Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU posebice imajući u vidu predstojeće gospodarske i socijalne reforme BiH.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini.

Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država, posebice u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz područja pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske suradnje na bazi zajedničkih interesa.

Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak suradnje u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović je kazala da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i putem institucija EU, iskazuje značajnu potporu Bosni i Hercegovini u njezinim naporima na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u europske i euroatlantske integracije.

Podržala je reformske napore koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH i naglasila značaj provedbe infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o prilivu izbjeglica sa područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH uz Republike Srpske Mladena Ivanića, nazočila savjetnica Diana Čekić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*