SAD: Godišnjica terorističih napada na Njujork i Vašington

Širom Sjedinjenih Država obilježava se četrnaesta godišnjica terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, kada je u napadima otetim putničkim avionom poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

U Pensilvaniji je tim povodom otvoren memorijalni centar posvećen žrtvama pada putničkog aviona “Junajted erlajnsa” na letu 93, jednog od četiri oteta aviona.

Ovaj avion jedini nije stigao do cilja. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Kapitol hil u Vašingtonu. Dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Barak Obama obilježit će godišnjicu napada posjetom vojnoj bazi Fort Medi.

Direktori federalnog istražnog biroa (FBI), Centralne obavještajne agencije (CIA) i Nacionalne službe sigurnosti (NSA) saopćili su da ne postoje konkretne niti kredibilne prijetnje Americi u vezi sa ovim događajem.

Direktor CiA-e Džon Brenan rekao je da je saradnja američkih obavještajnih agencija značajno proširena, reformisana i reorganizovana pod uticajam napada od prije 14 godina.

“U poređenju sa situacijom od prije 14 godina, taj obavještajni rad je napredovao svjetlosnim godinama.

Sjedinjene Države su danas mnogo nepovoljnije okruženje za djelovanje terorista, zahvaljujući jačanju odbrane”, rekao je Brenan i dodao da je to i rezultat bolje saradnje sa međunarodnim partnerima.

Napadima sa četiri oteta aviona 11. septembra 2001. godine oborene su zgrade Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, napadnut je Pentagon, a jedan od aviona pao je u polje u Pensilvaniji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*