U.N. Secretary-General Ban Ki-moon gestures during a press conference at the United Nations headquarters in Geneva, Switzerland Friday, Dec. 12, 2008. Ban says the latest "very sobering" assessment of the World Bank underscores the world's economic problems. The world should act with great urgency and compassion to ease economic distress. (AP Photo/Anja Niedringhaus)

Ban Ki-moon: U Siriji nema vojnog rješenja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izjavio je danas u New Yorku da u Siriji nema vojnog rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Siriji nema vojnog rješenja. Ratuju 4,5 godine, broj mrtvih je iznad 250.000, ima četiri miliona izbjeglica, a rat je imao uticaja na oko 12 miliona osoba”, poručio je Ban u razgovoru za italijanske novine La Stampa i radio Vatikan.

Podsjetio je na to da su posredstvom specijalnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Mistoure predložili formiranje radne grupe koja će raditi na rješavanju problema sigurnosti, vojne situacije, razvoja, pomirenja, infrastrukture i političkih problema.

Ban je istakao da se ni prema kome neće praviti diskriminacija na osnovu vjerskih ili etničkih kriterija. Naglasio je da je tortura prema ljudima neprihvatljiva.

Govorio je i o izbjegličkoj krizi koja je uslijedila zbog ratnih dešavanja u Siriji, poručivši da se iz ljudskih razloga trebamo drugačije ophoditi i nastupati prema izbjegličkoj krizi.

Pozvao je i Evropu koja je suočena sa izbjegličkom krizom p,ohvalivši rukovodstvo i solidarnost koju je pokazala u vezi s ovom krizom, ali je izrazio i očekivanja da će biti uloženo mnogo više napora da se zaštite ljudi koji bježe iz ratom zahvaćenih zemalja.

Ban je govoreći o postignutom sporazumu kada je u pitanju iranski nuklearni program kazao da je to pozitivan razvoj situacije. Istakao je da je u pitanju zahtjevan i dobar sporazum i izrazio nadu da će ga prihvatiti sve strane.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*