Iz EU ni jedinstva ni solidarnosti

Sastanak ministara vanjskih poslova u Pragu s temom obaveznih kvota za prihvat izbjeglica nije urodio pomakom. Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska odbijaju plan koji je predstavio predsjednik Europske komisije Juncker ranije ove sedmice, prenosi novinska agencija Patria.

Češki ministar Lubomir Zaoralekporučio je kako su oni uvjereni da bi svaka zemlja trebala zadržati kontrolu nad brojem onih koje može prihvatiti.

Njegov njemački kolega tako napušta Prag neobavljena posla i upozorava:

” Najveća europska izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata mogla bi biti najveći izazov za Europsku uniju u njezinoj istoriji”.

Ne postignu li ministri unutrašnjih poslova na svom sastanku u ponedjeljak saglasnost oko raspodjele izbjeglica moguć je vanredni samir čelnika 28 zemalja članica EU-a još ovoga mjeseca, najavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“U ponedjeljak se na hitnom sastanku okupljaju ministri unutrašnjih poslova. S toga sastanka trebat će nam konkretan i pozitivan znak solidarnosti i jedinstva. Iz kontakata koje sam sa zemljama članicama imao posljednjih dana osjećam da smo bliže rješenju na temelju konsenzusa i istinske solidarnosti. Bez takve odluke, morat ću sazvati hitni sastanak Europskog vijeća već u septembru”, rekao je Tusk u Nikoziji, gdje se nalazi u posjetu Cipru.

Europska komisija je u srijedu predložila da obavezujuće kvote za raspodjelu 120.000 azilanata, uglavnom s Bliskog istoka i Afganistana, koje se trenutno nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Uz to treba raspodjeliti još 40.000 izbjeglica što je Komisija predložila još u maju.

Riječ je o prijedlogu kojim se želi olakšati teret izbjegličke krize trima zemljama. Nakon toga, Komisija želi uspostavu trajnog mehanizma koji bi omogućavao da se migranti i izbjeglice koje u Europu dolaze bježeći pred ratom i siromaštvom pravedno i po određenim kriterijima distribuiraju po zemljama članicama.

Te prijedloge podržavaju Njemačka i Francuska ali im se snažno opiru neke članice srednje i istočne Europe, u prvom redu četiri zemlje Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska).

Bugarska i Rumunija ne dijele stajalište Višegradskih zemalja, ali svoj pristanak na neki način uvjetuju time da im se odobri ulazak u schengenski prostor. Europska komisija već nekoliko godina ocjenjuje da te dvije zemlje ispunjavaju sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen, ali zapelo je na političkom nivou jer neke zemlje članice ne žele glasati za to tvrdeći da Sofija i Bukurešt moraju ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Zapadne članice EU-a prigovaraju svojim partnerima iz srednje i istočne Europe da ne pokazuju solidarnost, iako su profitirali od solidarnosti kroz europske strukturne i kohezijske fondove.
(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.