Vlada FBiH i penzioneri potpisali sporazum, protesti otkazani

U Vladi Federacije BiH danas je svečano potpisan sporazum između predstavnika penzionera u FBiH i Vlade FBiH kojim su se dvije strane dogovorile da zajedničkim snagama rade na poboljšanju položaja penzionera u FBiH.

Sporazum je ispred Vlade FBiH potpisao premijer Fadil Novalić, dok su kao predstavnici penzionera sporazum potpisali Mehmedalija Rapa (Savez Udruženja penzionera u FBiH) i Ivan Kožul (Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH).

Šta je dogovoreno

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza Udruženja penzionera u FBiH, kazao je nakon potpisivanja sporazuma da se ovim sporazumom uspostavlja bolja i uspješnija saradnja između Vlade FBiH i penzionera na realizaciji reforme penzijskog osiguranja.

“Premijer i Vlada FBiH su prihvatili sve zahtjeve penzionera pa su se time stekli uvjeti za otkazivanje protesta zakazanih za 29. septembar”, kazao je Omerefendić.

Prva tačka potpisanog sporazuma je konsolidacija finansijskog stanja u Federalnom zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja kao i isplata penzija u što je moguće kraćem vremenskom roku. Penzije za august trebaju biti isplaćene do 15. septembra, za septembar do 10. oktobra i za oktobar do 05. novembra kao i za svaki sljedeći mjesec do petog u mjesecu.

Drugi zahtjev koji je Vlada prihvatila jeste donošenje seta zakona iz oblasti reforme penzijsko-invalidske zaštite. Tu se prije svega misli na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakon o Federalnom zavodu PIO, i Zakon o doprinosima. Svi ovi zakoni trebaju biti usvojeni do 01. januara 2016. Prije slanja u parlamentarnu proceduru zakone će odobriti udruženja penzionera.

Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju trebao bi uspostaviti pravedniji osnov za izračun penzija tako što bi se kao osnovica uzeo radni staž i uplaćeni doprinosi. Također, izmjenom zakona omogućit će se i povećanje penzija penzionerima sa minimalnim penzijama.

Vlada je prihvatila da oslobodi plaćanja doprinosa i poreza na članarinu koju svakog mjeseca uplaćuju penzioneri udruženjima penzionera.

Četvrti zahtjev jeste da će najmanje 20% sredstava iz velike privatizacije biti uplaćeno za konsolidaciju Federalnog zavoda PIO.

Posljednja tačka dogovora je praćenje aktivnosti na suzbijanju rada nacrno a u timu će svog predstavnika imati i udruženje penzionera.

Ivan Kožul je rekao da su ovim sporazumom, koji su prihvatili svi penzioneri, predstavnici penzionera zadovoljni.

Novalić optimističan

“Nadam se da će sporazum uroditi plodom i da ćemo postići ove ciljeve koje smo predvidjeli. Izmjene zakona dat će nam šansu za izmjenu standarda posebno onih penzionera koji su radili 40 godina”, rekao je Kožul.

Premijer Novalić je istakao da će se reformom penzionog sistema ispraviti pogrešne politike iz prošlosti koje su društvo skupo koštale.

“Ovdje smo prezentirali kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere. Sve mjere ćemo u budućnosti raditi uz koordinaciju sa Federalnim zavodom PIO kako nam ne bi promaklo ništa što će ugrožavati Federalni zavod PIO”, rekao je Novalić.

Premijer je rekao i da će Vlada FBiH završiti svoj dio posla te će zakone uputiti u parlamentarnu proceduru. Iako trenutna Vlada FBiH nema parlamentarnu većinu, Novalić ne strahuje da će zakoni pasti u Parlamentu FBiH.

“Kada to usaglasimo mi sa penzionerima, onda ćemo to poslati u parlamentarnu proceduru. Vjerujem da će to proći jer, da sam ja tamo, ne bih želio protiv sebe imati 400.000 penzionera”, rekao je Novalić.

Mehmedalija Rapa je rekao da će, ako Vlada FBiH ne ispuni svoja obećanja, ponovo sjesti za pregovarački sto i vidjeti šta dalje raditi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*