Analiza: Jedan posao radiš – dvije plate dobijaš

Prema postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, za četiri rukovodeće pozicije u ovoj instituciji postoji mogućnost da radiš jedan posao ali da dobijaš dvije plate.
Na jednoj od tih pozicija Milorad Novković je bio osam godina. Za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Novković je imenovan sredinom 2006. godine. Dvije godine kasnije postaje predsjednik te institucije i od tada nije dolazio na svoje radno mjesto u Okružnom sudu u Banjoj Luci, ali je redovno primao platu.

Te dvije institucije su od sredine 2006. do sredine 2014. godine Novkoviću isplatile najmanje 490.000 konvertibilnih maraka (KM).

Koristeći istu zakonsku mogućnost, Zijad Kadrić je, kao član VSTV-a na puno radno vrijeme, u proteklih šest godina imao primanja najmanje 360.000 KM.

Osim ovih zakonskih pogodnosti, u VSTV-u dobro se zarađuje i na dnevnicama, na što revizori godinama upozoravaju. Tako je Kadriću na ime dnevnica ukupno isplaćeno 53.000 KM, od čega je samo u 2012. godini dobio blizu 17.000 KM.

“Dnevnice i ostali troškovi putovanja trebaju predstavljati naknadu tih troškova za obavljanje povjerenog zadatka, a ne za obavljanje zakonom utvrđenih dužnosti”, jedna je od kritika Ureda za reviziju BiH upućenih VSTV-u.

Pravo odsustva

VSTV je osnovan početkom juna 2004. godine, sa zadatkom da osigura nezavisno i profesionalno pravosuđe u BiH, imenuje sudije i tužioce i prati njihov rad. VSTV se finansira iz budžeta i međunarodnih donacija.

Vijeće ministara BiH je 2010. godine donijelo odluku kojom se uvećavaju primanja članova VSTV-a. Tako predsjednik prima mjesečni paušal od 1.300 KM, dok se potpredsjednicima i jednom članu, koji rade puno vrijeme, isplaćuje po 1.000 KM. Ostali članovi Vijeća dobijaju između 200 i 250 KM po danu.

 

Novković, koji je bio predsjednik VSTV-a, istovremeno je bio i predsjednik Okružnog suda u Banjoj Luci. Na ime plate mu je od juna 2008. do jula prošle godine isplaćeno oko 320.000 maraka. Novković je kazao da nije dolazio na posao u Okružni sud u Banjoj Luci dok je za vrijeme osmogodišnjeg mandata obavljao funkciju predsjednika VSTV-a.

Za rad u VSTV-u isplaćeno mu je 164.500 maraka. Nakon isteka mandata vratio se na poziciju predsjednika Okružnog suda u Banjoj Luci.

Prema važećem zakonu, postoji pravo na odsustvo sa službene funkcije kako bi se obavljala dužnost u VSTV-u.

Za razliku od Novkovića, Obren Bužanin nije angažovan u VSTV-u na puno radno vrijeme, ali je po zaradi na vrhu liste. U posljednjih osam godina je od VSTV-a i Vrhovnog suda Republike Srpske dobio oko 590.000 maraka.

Bužanin je član VSTV-a postao 2007. godine, a do danas mu je ta institucija isplatila oko 148.000 maraka. On ne prima mjesečni paušal, ali od VSTV-a, između ostalog, zarađuje prisustvujući sjednicama i članstvom u četiri od ukupno sedam stalnih komisija.

On istovremeno obavlja poziciju sudije i predsjednika Krivičnog odjeljenja u Vrhovnom sudu RS-a. Po osnovu primanja za tu poziciju, za osam godina koliko je član VSTV-a, isplaćeno mu je oko 442.000 maraka.

Visine dnevnica

Osim paušala, članovi VSTV-a, njih do sada ukupno 39 koji su dobivali naknadu, primili su blizu 300.000 maraka na ime dnevnica. Na vrhu liste nalaze se Novković i Kadrić.

Državni revizori su više puta kritikovali VSTV po pitanju dnevnica i putnih troškova, utvrdivši da su 2012. godine isplaćivali dnevnice od 50 maraka iako je Vijeće ministara ranije odlučilo da taj iznos treba biti upola manji. Krajem 2012. godine su počeli primjenjivati odluku Vijeća ministara koja reguliše visinu dnevnica.

Kadrić je član VSTV-a posljednjih šest godina i isplaćeno mu je 132.238 maraka na osnovu mjesečnog paušala, dnevnica i naknada. Kada se na taj iznos doda plata koju istovremeno prima od Apelacionog suda Brčko Distrikta, od marta 2009. godine, kada je imenovan u VSTV, pa do danas dobio je ukupno 360.000 maraka.

U VSTV-u Kadrić je angažovan na puno radno vrijeme. U Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta rekli su da on ima pravo odsustva s pozicije sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta. Mandat u VSTV-u mu ističe za dvije godine i nakon toga bi trebao nastaviti posao sudije u Brčkom.

(Amer Jahić, BIRN BiH Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.