Osama bin Laden odgovoran za pad krana u Mekki

Istražna komisija utvrdila je da je, zbog nepropisnog postavljanja krana, Bin Laden korporacija odgovorna za nesreću koja se dogodila u dvorištu Kabe u Meki.

Navodi se da su i članovi Upravnog odbora firme dobili zabranu izlaska iz zemlje do okončanja istrage.

U kraljevom dekretu se navodi i to da je zatražio hitno od Ministarstva finansija i drugih uključenih strana da odmah preispitaju dosljednosti Bin Laden i drugih grupacija na svim ostalim državnim projektima.

Vlasti Saudijske Arabije će porodicama poginulih i povrijeđenih u prošlosedmičnoj nesreći u haremu Kabe platiti novčane odštete. Prema podacima novinske agencije Saudijske Arabije (SPA), porodice poginulih u dvorištu Kabe dobit će po milion rijala (oko 267.000 dolara). Također, istu sumu će dobiti i osobe koje su u nesreći ostale sa trajnim invaliditetom.

SPA ističe da je kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz izdao naređenje da se i drugim povrijeđenim u nesreći isplati odšteta od 500.000 rijala (oko 133.000 dolara).

Također, dvije najbliže osobe od poginulih u nesreći kao i povrijeđeni koji nisu ispunili petu vjersku dužnost, hadž, sljedeće godine će biti kraljevi gosti.

Podsjetimo, nesreća u olujnom nevremenu kod Kabe u kojoj se srušio jedan od kranova postavljenih na gradilištu proširivanja i uređivanja dvorišta Kabe rezultirala je smrću 110 osoba dok ih je 235 povrijeđeno, među kojima je bilo i vjernika koji su u Mekku doputovali radi obavljanja obreda hadža.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*