Podrška transformaciji brige o djeci bez roditeljskog staranja

Alijansa Franco Bettoli – Razvojni Institut namjerava kupiti nekretninu u svoje trajno vlasništvo u Tuzli, koja bi se dala na raspolaganje implementaciji koncepta „Malog obiteljskog doma“ (MOD) za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzlanskom kantonu.

S tim u vezi premijer Kantona Bego Gutić susreo se danas sa Emirom Nurkićem Kačaporom i Elmirom Mujkanovićem, predstavnicima Alijanse Franco Bettoli – Razvojni Institut koji u okviru svoje politike „HOME – Building Hope and Community Together“, daje podršku procesu transformacije i deinstitucionalizacije brige o djeci bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini.

Kako je danas istaknuto, u partnerstvu sa organizacijom Hopes and Homes – Ured u Sarajevu, konceptom „Malog obiteljskog doma“, želi se dati podrška djeci bez roditeljskog staranja u smislu povratka i života u njihovim porodicama uz podršku, života u udomiteljskim porodicama, te dobivanja podrške za korištenje svih dostupnih usluga u zajednici u skladu sa individualnim potrebama pojedinog djeteta u programu organizovanog stanovanja.

Pošto je svim zaintersiranim stranama interes djece i mladih na prvom mjestu, nakon dvije godine sve strane u programu utvrdile bi da li postoji svrsishodnost, opravdanost i daljnja potreba za nastavkom ovakvog koncepta rada sa djecom.

Premijer Gutić dao je podršku realizaciji ovog projekta kako bi se djeci bez roditeljskog staranja pokušali pružiti što bolji uslovi za odrastanje.

Napominjemo da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još 2012. godine donijela Zaključak da se razvijaju izvaninstitucionalne usluge u lokalnim zajednicama u Federaciji Bosne i Hercegovine, stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*