Faruk Balijagić i njegov sin Ado predati Tužilaštvu KS

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo predali su danas u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu advokata Faruka Balijagića. Faruk Balijagić i njegov sin Ado uhapšeni su juče zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Balijagići se terete za podstrekavanje na krivična djela ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako prenose federalni mediji, zgradu Tužilaštva KS odmah je napustio Balijagićev sin, Ado, te se odvezao u prisustvu službenika MUP-a.

Mirnes Ajanović advokat Balijagića kazao je novinarima da su neosnovane optužbe na račun njegovih klijenata i da prema svemu sudeći “Balijagić ima političke neprijatelje koji žele da on šuti”.

– One informacije koje ja imam radi se o tome da su dva lica, a to su Eldan Žigović i Adnan Maglić, prijavili Balijagića da je podstrekivao Nebojšu Glavaša i Žigovića na sve ove okolnosti za koje ga tereti Tužilaštvo KS. No, kada imena ovih lica ukucate na internet vidjećete da se radi o osobama koja su izvršila brojna krivična djela i koja su višestruko osuđivana. Istina, bili su klijenti Faruka Balijagića – rekao je Ajanović.

On je pojasnio da je Nebojša Glavaš tražo novčanu pomoc od Faruka Balijagića, da se zaštiti od Adnana Maglića, koji mu je navodno prijetio. Tom prilikom je od advokata tražio novac kako bi kupio pištolj.

-No Faruk je to odbio i on je sva ta lica glavnom prijavio 4. septembra ove godine Tužiocu Tuzlanskog kantona, sa navodima da ova lica između sebe namjeravaju izvršiti obračun. Nema nijednog materijalnog dokaza da je Balijagić ikoga podstrekivao na krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Izvršen je prestres njegove imovine i nije pronađen nijedan osnov za optužbe. Mi ćemo, pošto su se sve te okolnosti dešavale u kabinetu Balijagića tražiti da se iz predmeta isključi Tužilaštvo KS – rekao je Ajanović.

On je naglasio da je Balijagić poznat kao advokat koji je oštro i otvoreno kritikao predstavnike izvršne sudske i zakondovane vlasti.

(Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*