Izbjeglice preko rijeke prelaze iz Hrvatske u Sloveniju

Više desetaka izbjeglica ilegalno je ušlo danas u Sloveniju iz Hrvatske nedaleko od prelaza Harmica u istoimenom pograničnom naselju u općini Brdovec.

Kako javlja reporter Anadolu Agency (AA), izbjeglice su prešle rijeku Sutlu, kojom u tom dijelu ide granica između Hrvatske i Slovenije. Nakon prelaska rijeke izbjeglice su se zaputile u pravcu Ljubljane preko poljoprivrednih površina.

Pripadnici granične policije Slovenije patroliraju duž granice i manje grupe izbjeglica odvode u Brežice, gdje se nalazi prihvatni centar.

Vlak sa oko 150 izbjeglica koje su iz Hrvatske došle u Dobovu, upućen je kasno sinoć ka Ljubljani, odakle je nastavio za Postojnu gdje se nalazi prihvatni centar, javio je reporter AA iz Dobove u istočnoj Sloveniji.

Iako je ranije bilo najavljeno da će slovenske vlasti vratiti izbjeglice natrag u Hrvatsku, došlo je do promjene te odluke i putnički vlak je dobio status “šinskog vozila za posebne namjene”.

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP), prijelazi Tovarnik, Ilok, Ilok2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut, koji se nalaze na granici sa Republikom Srbijom, od sinoć su zatvoreni.

S obzirom na to da je do 22 sata na područje Republike Hrvatske, po evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, ušlo 11.003 migranata, Hrvatska je odlučila zatvoriti granične prijelaze sa Srbijom i tako smanjiti ili obustaviti dotok izbjeglica.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.