Večeras odluka o drugom finalisti Eurobasketa

Košarkaši Srbije i Litvanije večeras se sastaju u Lilleu u drugoj polufinalnoj utakmici Evropskog prvenstva.

Srbija, koja je favorit u ovom meču, pokušat će ostvariti pobjedu kojom bi izborila prvo finale EP-a nakon 2009. godine. S druge strane, Litvanci jurišaju na drugo uzastopno finale, s obzirom na to da su se prije dvije godine u Sloveniji borili za zlato. U tom meču su poraženi od Francuske.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević nije krio riječi hvale za selekciju Litvanije, naglašavajući da očekuje izuzetno težak meč.

– Litvanija je jedan od fizički najspremnijih protivnika, ne samo ove godine, već posljednjih 20 godina od kako su iskristalisali taj svoj način igre. Oni njeguju svoju školu i to je toliko očigledno. Od kada su se osamostalili, nisu propustili nijedne olimpijske igre. Njima je košarka kao religija, imaju navijače koji ih uvek prate. Očekujem težak duel – rekao je selektor Đorđević novinarima u Lilleu.

Srbija u dosadašnjem toku turnira ima maksimalan učinak i ima priliku da postane prvi evropski prvak bez poraza nakon Litvanije koja je 2003. do titule došla bez ijednog poraza.

Litvanija je jedini poraz pretrpila od Belgije u D-grupi. Finalist iz 2013. godine većinu utakmica koje je pobijedio rješavao je “tijesnim” rezultatom, a četiri od šest pobjeda ostvarila je sa manje od četiri pet poena razlike. Plasman u finale Litvaniji bi ujedno donio sedmo uzastopno učešće na olimpijadi.

Susret Srbija – Litvanija počinje u 21 sat. Pobjednik ovog meča u nedjelju će u finalu igrati protiv Španije, a poraženi protiv Francuske u meču za treće mjesto.

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*