Vlada TK usvojila Prijedlog zakona o plaćama, uštede na platama skupštinskih poslanika oko 150.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona je na danas održanoj redovnoj sjednici, između ostalog usvojila Prijedlog zakona o plaćama izabranih zvaničnika i dužnosnika, te direktora javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač, ili upravljačke strukture imenuje Vlada TK. Donošenjem ovog zakona koji mora da prođe kroz skupštinsku proceduru, samo na smanjenju plaća polsanika dostigle bi se uštede od oko 150.000 KM na godišnjem nivou.

Usvajanje zakona u Skupštini Tuzlanskog kantona podrazumjeva smanjenje plata poslanika, paušala i naknada za rad u komisijama za oko 16%. Kako je na press konferenciji kazao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te uštede bi mogle biti i 200.000 KM, ako se u obzir uzmu i nadoknade za putne troškove članova u komisijama, jer bi sada sve aktivnosti poslanika bile obuhvaćene jedinstvenom nadoknadom.

Kako je kazao Gutić, trenutne plate premijera i ministara se isplaćuju prema odluci guvrenera kantona, odnosno ne postojećeg organa, te bi sada ta primanja bila regulisana na jedinstven način. Usvajanje bi stvorilo prostor, da se uštede usmjere i kroz smanjenje plata budžetskim korisnicima do 5%, a kako bi se stabilizirao Budžet za 2015. i 2016.godinu. Ovaj Prijedlog zakona nije do kraja usaglašen sa Skupštinom Tuzlanskog kantona, čije određene prijedloge Vlada nije mogla prihvatiti.

Kako je ovom priikom kazao ministar finansija Tuzlanskog kantona, kada se u obzir uzmu direktori i rukovodioci javnih preduzeća, uštede bi mogle dostići pola miliona KM. Zakona o plaćama izabranih zvaničnika i dužnosnika, i direktora javnih ustanova i preduzeća čiji, po skraćenoj proceduri je upućen prema Skupštini kantona. Sjednica bi trebala biti održana 29.septembra.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*