U akciji SIPA-e “Art” uhapšena tri krivotvoritelja službenih znački i putnih isprava

U okviru akcije SIPA-e pod kodnim nazivom “Art” rano jutros izvršeni su pretresi objekata na šest lokacija na području Šamca i Orašja.

Izvršenim pretresima  policijski službenici SIPA-e pronašli su i privremeno oduzeli više policijskih i vojnih znački i službenih legitimacija, putne i druge isprave za koje se sumnja da su krivotvorene, kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Također, u nastavku aktivnosti na području R. Srbije slobode je lišene jedna osoba, te se vrše  pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

11:38 – SIPA u akciji „Art“ lišila slobode tri osobe zbog krivotvorenja
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak, rano jutros, u okviru združene akcije kodnog naziva „Art“, slobode lišili tri osobe i izvršili pretrese objekata na šest lokacija na području Orašja i Šamca. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija „Art“ provodi se koordinirano sa MUP-om Republike Hrvatske, na čijem području se također vrše pretresi objekata i lišenja slobode više osumnjičenih osoba. Akcija je rezultat višemjesečne istrage koja je provedena u BiH i Hrvatskoj, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

U okviru ove akcije na području BiH slobode su lišene osobe inicijala J.P., M.M. i Ž.J. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 249. KZ BiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 373. KZ F BiH „Krivotvorenje isprave“.

Ove osobe sumnjiče se da su u periodu od 2013. do 2015. godine, na području BiH i R. Hrvatske, izrađivale i prodavale razne krivotvorene isprave, i to: pasoše, lične karte, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, R. Hrvatske i drugih država regiona. Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima MUP-a R. Hrvatske u okviru koje je vršena svakodnevna razmjena informacija, pri čemu je postupano po sporazumu o policijskoj saradnji između BiH i Hrvatske, što je rezultiralo znatnim doprinosom u regionalnoj borbi protiv kriminala, saopšteno je iz SIPA-e.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.