Anela i Ilda nisu osvojile Google Science Fair ali su osvojile svijet

U glavnom sjedištu Google korporacije u gradu Mountain View (Kalifornija) 21. septembra 2015. godine održano je finalno takmičenje u okviru Google Science fair 2015. Na ovom prestižnom takmičenju predstavljeno je 20 projekata mladih naučnika iz cijelog svijeta, a među njima su i dvije predstavnice BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Finalisti koji predstavljaju deset zemalja po broju projekata – SAD (7 projekata), Kanada (2), Singapur (2), Tajvan (2), Velika Britanija (2), Bosna i Hercegovina, Francuska, Indija, Litvanija, Rusija i Tajvan.

Svi projekti su fokusirani na traženje najboljih odgovora/rješenja na postojeće probleme u svijetu. Na ovom jedinstvom naučnom sajmu se mogu vidjeti futuristički, kompleksni pa i jednostavni projekti, koji su napravljeni uz pomoć svakodnevnih, jednostavnih i nama bliskih predmeta.

To uključuje metodu za otkrivanje nečistoća u benzinu, proizvodnju  biodizela i materija koji će skladištiti hidrogen od otpadnog kokošijeg perja i pročišćavanje vode pomoću kukuruznih klipova.

Anela Arifi (18) i Ilda Ismaili (17), učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli, finalistice su takmičenja Science Fair 2015. Nažalost, ovaj put sreća nije bila na njihovoj strani, sa svojim projektom nisu uspjele ostvariti značajniji rezultat. Ove dvije izuzetno talentirane učenice iz Tuzle do sada su osvajale brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Dok je njihova mentorica Aydan Meydan dobila nagradu za  “INSPIRING EDUCATOR AWARD”, nagrada je dodijeljena povodom izuzetnog rada i pomoći koju je pružila u ostvarenju projekta. Nagrada je 10.000 dolara namijenjenih za opremanje kabineta škole od Google-a i 5.000 dolara u vrijednosti naučne opreme i rekvizita od Lego Education.

Opis projekta koji je Google uvrstio finalno takmičenje je da se radi o dvoreaktornom sistemu za proizvodnju biodizela i materija koji će skladištiti hidrogen od otpadnog kokošijeg perja.

Google science fair je globalno online naučno takmičenje otvoreno za pojedince i timove od dobi 13 do 18 godina. Sponzori ovog takmičenja su: Google, Lego, Virgin Galactic, National Geographic i Scientist American.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*