Kurban Bajram s radošću dočekan u džamijama širom BiH

Muslimani širom BiH jutros su dočekali jedan od svoja dva najveća praznika-Kurban Bajram, a Bajram namaz je klanjan u 7 i 30.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu tradicionalno je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović je pozvao Jevreje, kršćane, muslimane i sve druge da složno rade na podizanju porodica, odgoju djece i očuvanju zajedništva.

Nema nagrade bez truda
Muslimanima je poručio da žive u miru i prijateljstvu sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, gdje god to bilo.

“Nema dina bez djela, nagrade bez truda, a ni uspjeha bez strpljenja. To je ista staza za sve, i za muškarce i za žene, i samo se njome može stići do cilja. Poslanik, a.s., kazao je: ‘Neka vaša bogobojaznost prema Allahu bude iskrena. U djelo pretočite ono što govorite. I volite se iskreno, u ime Boga'”, istakao je Kavazović.

Kavazović je pozvao na preziranje mržnje i neprijateljstva, te istakao da kurbani trebaju pobuditi osjećanja, brigu i samilost “za našu nejaku djecu, koja su izložena pritisku i diskriminaciji u školama, ali i za sirijsku i iračku djecu i njihovo stradanje koje gledamo”.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajramski vaz održao je hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, koji je ovom prilikom istakao da je Ramazanski bajram dan koji dolazi poslije najboljeg mjeseca u toku godine – ramazana, a Kurban ili Hadžijski bajram je po sebi najodabraniji dan, jer dolazi poslije jednog od najboljih dana u godini, dana stajanja na Arefatu, kada Allah dž.š. u tom danu oprosti grijehe velikom broju griješnih robova svojih.

Ne učestvujte u nasilju nad drugima
Bajramski namaz je predvodio i hutbu održao Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Bajramski mubarek dani su povezani sa muslimanskim obavezama prema Allahu dž.š. naglasio je ef. Fazlović.

Podsjetio je na bajramske poruke reis-ul-uleme Husejna ef. Kavazovića, prisjetivši se stradanja i hidžre muslimana u Siriji i Iraku, pozivajući ljude iz BiH da ne učestvuju u nasilju nad muslimanima i drugim ljudima.

“Kurbani koje ćemo ovoga jutra žrtvovati treba da u nama probude osjećanja za brigu i samilost za našu djecu, ali i za sirijsku i iračku djecu, i njihovo stradanje koje gledamo, za patnju svakog djeteta smo svi odgovorni,jer su naše sudbine povezane”, kazao je ef.Fazlović.

Fazlović je uputio bajramske čestitke svim muslimanima i pozvao da bajramsku radost podijele sa svim ljudima.

Muslimani na Balkanu, prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza pristupaju obredu klanja kurbana. Kurbansko meso se dijeli rodbini, komšijama, prijateljima i siromašnima.

Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak.

Tokom dana, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, familiji, prijateljima, na mezarja, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu.

Bajram je praznik duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumijevanja.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*