EK u kontaktu s Hrvatskom i Srbijom, analizira krši li se SSP

Europska komisija je u stalnom kontaktu s Hrvatskom i Srbijom kako bi se pronašlo rješenje za blokadu granice i uspostavila trgovinska razmjena što je prije moguće, izjavila je  glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

– Mi smo u stalnom kontaktu s Hrvatskom i Srbijom kako bi im pokušali pomoći da zajedno nađu rješenje kako bi se ponovno uspostavila trgovačka razmjena što je moguće prije – rekla je Andreeva.

Ponovila je izjavu visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da “zatvaranje granica nikada nije rješenje i da sadašnji izbjeglički izazov ne bi trebao imati neproporcionalan učinak na trgovinu”.

Na upit krši li Hrvatska Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU-a, Andreeva je rekla da Komisija sada proučava taj slučaj.

– Kao i uvijek restrikcije, posebno one koje je uvela Hrvatska,

moraju biti proporcionalne, nediskriminatorne i vremenski ograničene. Komisija sada analizira je li to posrijedi – rekla je Andreeva.

Dodala je da će u četvrtak navečer u Beograd doputovati povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i o tome razgovarati sa srbijanskim vodstvom.

Hrvatska je blokirala granicu sa Srbijom jer Beograd organizirano šalje sve izbjeglice na granicu s Hrvatskom, dok niko ne prelazi na granici između Srbije i Mađarske, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak izjavio da blokada granice, koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje, nije bila diskriminatorna.

– Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih. Ali je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi – tvrdi Milanović.

– To je na štetu Srbije, to je piljenje grane na kojoj sjede – rekao je.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*