U metežu u blizini Meke poginulo 717 hodočasnika, 863 povrijeđeno

717 hodočasnika je poginulo, a 863 je povrijeđeno u metežu u blizini Meke, saopćila je dosadašnje podatke Nacionalna služba za civilnu odbranu, prenosi Russia Today. 

Među poginulim i povrijeđenim vjernicima u stampedu na brdu Mina kod Meke u Saudijskoj Arabiji nema vjernika koji su doputovali u organizaciji Islamske zajednice u BiH, rekao je Nezim Halilović iz Islamske zajednice u BiH. 

Na terenu su brojne medicinske ekipe, a strahuje se da broj žrtava nije konačan. Više od 220 ambulanti, a 4.000 spasilačkih ekipa je na terenu.

Saudijski ministar zdravstva Khaled al-Falih za nesreću je okrivio hodočasnike i neodgovorno ponašanje, rekavši da je tragedija mogla biti izbjegnuta da su “pratili instrukcije”.

Stampedo se dogodio u Mini u blizini Meke, koje je tokom hadžiluka privremeni dom stotina hiljada hodočasnika. Mediji javljaju da je do stampeda došlo tokom ritualnog “kamenovanja đavola”. 

Ovo nije prvi put da stampedo za vrijeme hadžiluka odnese stotine života. Hadžiluk je jedan od pet stubova islama i svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk.

Ova nesreća dogodila se nakon samo dvije sedmice kada je poginulo više od 100 osoba usljed pada krana koji je postavljen u Velikoj džamiji u Meki. Muslimani širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama.

Na hadždž je ove godine stiglo oko dva miliona hodočasnika.

Svake godine milioni muslimana dolaze u Meku i Medinu na hočašće, sa masivnim ceremonijama koje predstavljaju nevjerovatan sigurnosni izazov za zvaničnike. Povremeno se dese užasne tragedije poput ove danas. Ovo je pregled samo nekih od njih u proteklih 25 godina.

2015: Najmanje 107 je poginulo kada se usljed nevremena srušio kran na Veliku džamiju u Meki.

2006: Više od 360 hodočasnika poginulo je na istom mjestu kao i danas, izvršavajući obred bacanja kamena.

Dan prije nego je počeo hadždž, osmospratnica koja je korištena kao hostel se urušila pri čemu su poginule najmanje 73 osobe.

2004: Sudar hodočasnika rezultirao je smrću 244 hodočasnika, dok ih je na stotine bilo povrijeđeno, posljednjeg dana hadždža.

2001: Posljednjeg dana ceremonije u stampedu u Mini poginulo je 35 hodočasnika.

1998: Oko 180 ih je smrtno stradalo bježeći u panici nakon što ih je nekoliko palo sa prelaznog mosta.

1997: Najmanje  340 hodočasnika poginulo je u požaru u šatoru u Mini. Više od 1.500 je povrijeđeno.

1994: Oko 270 hodočasnika poginulo je u stampedu tokom obreda gađanja kamenom u Mini.

1990: Ubjedljivo najveća tragedija dogodila se u stampedu u tunelima koji vode na sveta mjesta u Meki. Tada je smrtno stradalo 1.426 osoba.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*