Saudijska Arabija: Kralj naredio provjeru sistema sigurnosti

Saudijski kralj Salman naredio je provjeru sistema sigurnosti na ovogodišnjem hadždžu u Meki, nakon što je juče u stampedu u blizini ovog svetog muslimanskog grada poginulo 717 ljudi.

Još 863 osobe povrijeđene su u incidentu u Mini, koji se desio u vrijeme kada u vrijeme hadždža ovdje boravi dva miliona ljudi. Ovo je najveća tragedija na hadždžu u posljednjih 25 godina.

Kralj je rekao da je potrebno da se “unaprijedi nivo organizacije i upravljanja kretanjem” vjernika.

Saudijske vlasti formirale su komisiju koja će provesti istragu o ovom događaju.

Ministar zdravlja Kaled al Falih rekao je da je gužva nastala jer su mnogi hodočasnici krenuli “ne poštujući vremenski raspored” koji su napravile vlasti.

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova, general Mansur al Turki rekao je da su se dvije velike grupe vjernika srele u jednoj ulici, krećući se u suprotnim smjerovima.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei, čija je zemlja izgubila 95 državljana u ovoj tragediji, rekao je da saudijske vlasti “moraju da prihvate veliku odgovornost” za ovaj događaj.

Ovo je bila druga nesreća u Meki u posljednje dvije sedmice. Prva nesreća dogodila se kada se usljed jakog vjetra građevinski kran srušio na Veliku džamiju. Tada je poginulo 109 ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*